Ne mogu sve žene biti Josipa Lisac i Slađana Milošević

Ne mogu sve žene biti Josipa Lisac i Slađana Milošević

Danas ću na mom blogu ugostiti meni dragu gošću Vukicu Vukas! Ona je dala kratak osvrt na nama svima zanimljive teme, moda!

 

Ne mogu sve žene biti Josipa Lisac i Slađana Milošević?

Nekada je „pratiti modu“ predstavljao imperativ sam po sebi. Smatrale su se damama one koje  vole i žele da budu u toku sa modnim tendecijama. Ali danas, ne samo da to nije dovoljno, već se podrazumeve pod nekom vrstom treninga koji se pripisuje ženama bez mašte.

Danas nas jedan klik mišem deli od direktnog prenosa Njujorške nedelje mode i svega mesec dana od mogućnosti da nešto  još „vruće“ sa piste pronađemo u obližnjoj prodavnici. U nedostatku potrebe dovijanja i pronalaženja načina da zaličimo na ono što velike modne kuće zagovaraju nestala je i mašta.

Ne znači da bi sve mi trebalo da budemo Slađana Milošević ili Josipa Lisac i da ekscentričnim stilom dokazujemo da nismo sve iste.

Svakako da nas neuobičajni krojevi ili čudni materijali neće nužno svrstati u klub žena sa stilom.

Ali nadmene i nedodirljive žene obučene identično kao i lutka u izlogu danas su uobičajna pojava. One su odlično shvatile formulu zadatog trenda, još bolje je pripremile i upakovale u nekoliko odevnih kombinacija i bile dovoljno motivisane i brze da ih prošetaju među prvma. U želji da budu bolje nego druge lako upadaju u ulogu trenda. I tako svakom sezonom šeta mnoštvo žena i devojaka ubeđenih da poseduju „ono nešto“, a ustvari jedino nešto što poseduju je osakaćen identitet.

Sve volimo lepo da izgledamo i naravno da nema ničeg lošeg interesovati se za modu, ali to svakako ne znači odustati od sebe i svog viđenja lepote.

Dobar primer onoga što želim da pojasnim jeste modni opus svima nama poznate Lepe Brene. Na stranu da li preferirate njeno muzičko stvaralaštvo ili mislite da je nekome poput nje komotno da uživa modu, Brenin stil, čitljiv nam je svima. Preko trideset godina karijere gledali smo je  na malim ekranima i samim tim bili u prilici da pratimo njen razvojni put. Prolazeći kroz različite ere sjaja i propasti modnih industrija gledali smo i Brenu koja ide korak u korak sa vremenom.

Čini mi se da kada bi me uveli u neku ogromnu prostoriju sa haljinama tačno bih umela da odaberem njene. To se zove stil. To ne znači da je ona ostala dosledna svom zlatnom šorčiću sa početka karijere, niti da se grčevito držala predimenzioniranih naramenica. To samo znači da je pored mnoštva izbora i mogućnosti zadržala sebe i sopstveno viđenje lepote. Svaka njena turneja, gostovanje u emisiji  ili snimnjen spot pratila je garderoba koju je osmišljavala.

Možda to i jeste bilo uz pomoć stručnjaka, ali izborila se da ostane dosledna svom ukusu i da uživa u sebi ne obazirući se na očekivanja publike. Bilo bi najlakše pojaviti se u nekom poznatom i dizajniranom komadu garderobe  dok svi prisutni prebacuju po glavi da li je u pitanju ovogodišnja kolekcija, a novinari već stavljaju tagove poznatog kreatora kao da je to nekakav prestiž.

Iako se lično ne pronalazim u Breninom stilu i verovatno nikada ne bih ni umela da ponesem neku od njenih toaleta duboko se klanjam istrajnosti i mašti ženama poput nje.

I šta to može da znači na ovom našem makroplanu?

Pred nama su slobode i odabira i uklapanja. To je onaj momenat kada u kabini isprobavate tri broja veću haljinu na sniženju. Zamislite, odlično vam je legla iako se kosi sa svim zakonima univerzuma. Vi ste je obukli i ona vam  savršeno stoji, mada, zaista, to više ne izgleda kao haljina u katalogu.

Ne prati strogo liniju tela, ali vi ste je već zamislili sa kaišem, ma prosto, znate da je to to!

Da, to ste vi! U jednom slučaju ćete uzdahnuti i vratiti haljinu jer, videće se da vam je velika ili prosto nećete moći da ugušite glas koji vam govori da to nije po pravilu, a u drugom slučaju poćićete do kase i priustiti sebi deo sebe. Dobrodošle na stranu žena od stila!

Da rezimiram: ne plašite se da se predstavite drugima, ni kroz ustajao modni pravac, ni kroz kič, ni kroz neočekivano, jer to je vaš kič i vaš pravac.

Možda se nekima neće dopasti, ali to je zato što drugi imaju svoj i tako treba da bude. To je jedan od načina da se osećate komotno u onome što vi jeste.

Neka se zna šta je vaš lični pečat!

Ako ti se ovaj tekst dopao pročitaj od istog autora i Kakvu to magiju poseduju cipele na štiklu?

 

Autorka teksta

Vukica Vukas, Diplomirani fotograf

Podijeli
No Comments

Post A Comment