Četrnaest razloga zbog kojih volim četrdesete

Četrnaest razloga zbog kojih volim četrdesete

Nedavno sam napunila četrdeset godina. Volim dan svog rođenja, ali sada se sa torte “smiješi” broj koji ne ostavlja ravnodušnim, sigurno nikog.

Počela sam da razmišljam o stvarima koje sam propustila da uradim. Zatim o stvarima koje je već kasno da počnem da radim. O svim prilikama koje su iza mene. Nizao se spisak. Njega je bar lako popuniti.

Međutim, kada sam počela dublje da razmišljam o tom okruglom broju i šta on predstavlja shvatila sam neke stvari.

Tek rođenoj bebi je potrebno četrdeset dana da stekne imunitet, mami isto toliko da se oporavi od porođaja. Četrdeset dana traje post.  Četrdeset dana je potrebno duši da napusti tijelo i ode na nebo. Četrdeset dana žalimo one koji su umrli. Četrdeset godina je imao Muhamed kada je primio poziv da postane prorok. Buda je četrdeset dana meditirao ispod lipe. Isus se nakon krštenja povukao na četrdeset dana. Četrdeset dana i noći je trajao potop.

Da li mogu moje bore da prkose moći broja četrdeset?

Ne!

Simbolika ovog broja svuda označava da je riječ o jednom pripremnom periodu koji prethodi važnom dijelu našeg života koji nas tek čeka.

Sve do sad, ovo je bila priprema za nešto dobro što nam tek slijedi. Ne očajavaj nego uzmi život u svoje ruke, najbolje te tek očekuje.

Evo mojih četrnaest razloga zbog kojih volim četrdesete.

 1. Nikada nećeš prestati da pokušavaš da „uskočiš“ u farmerke iz srednje škole.
 2. Sigurno ćeš morati da nosiš naočare, ali neće te biti briga, jer znaš da ipak najbolje vidiš svojim srcem.
 3. Neće te gristi savjest ako pojedeš koji kolač više jer si naučila da voliš sebe i svoje tijelo!
 4. Nestaće potreba da neko vjeruje u tebe, zato jer ti napokon vjeruješ sebi. Makar jednom do svoje četrdesete dokazala si sebi da možeš.
 5. Znaš da nikada nećeš biti ljepša i mlađa nego što si sad.
 6. Vjerovaćeš da si „pokupila“ svu mudrost ovog svijeta u odnosu sa muškarcima, a onda ćeš pasti na „ispitu“ na kojem si pala toliko puta do sad.
 7. Nećeš se plašiti otkaza niti ekonomske krize jer su  ti tvojih deset prstiju podsjetnik na sve ono što si stvorila do sad i da je najgore uglavnom već iza tebe.
 8. Nigdje nećeš kasniti i nigdje nećeš žuriti jer osim što si naučila da živiš u ovdje i sad koje jedino postoji, nećeš se baviti “nevažnim” stvarima samo zato što se to očekuje od tebe.
 9. Neće te biti briga ako si jedina osoba u lokalu koja se glasno smije, ili na sav glas plače, jer može ti se i nije te briga šta će drugi reći, već odavno im ne polažeš račune. Nestala je tvoja potreba da se dopadneš svima.
 10. Ništa više ne moraš. Dala si sebi pravo da nećeš i ne želiš, a ne da ne možeš. Ne oduzimaš više sebi moć, nizašta.
 11. Tvoj seks se napokon završava orgazmima jer tačno znaš šta ti prija, a šta ne.
 12. Naučila si da prepoznaš one borbe koje nijesu tvoje, one u kojima se ne ostaje. One iz kojih ćeš otići, bez osvrtanja.
 13. Nijednu knjigu ne moraš da pročitaš do kraja. Bez griže savjesti izaćićeš sa predstave koja ti se ne dopada. Tvoje vrijeme je samo tvoje. Ne duguješ ga nikome. Poklonićeš ga samo onima kojima ti želiš. Nista nema toliku vrijednost kao gradjenje uspomena sa onima koje voliš. Možda si do sada gradila karijeru sada možeš da ulažeš u trenutke koje ćeš stvarati sa svojom porodicom ili prijateljima.
 14. Naučila si napokon da budeš prvo svoja, pa tek onda nečija!

Uživaj!

 

Četrnaest razloga zbog kojih volim četrdesete

Podijeli
No Comments

Post A Comment